keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

UnelMatkaKirjasto - vinkkejä lukutoukille :)!

Tänään ei päästy lainkaan Dzikwa Centeriin lapsia laulattamaan ( / Hanne) ja englanninkieltä luetuttamaan / matikkaa laskemaan ( / Maria, Sanni ja Laura)...

Kotiin jumiutunut Sanni (+ kännykkä!)...

..Laura (+ kitara!)..

..ja Maria (+ Mac)
– olimme nimittäin autotta, sillä huushollimme kuski-puutarhuri Shepherd katosi mystisesti marimbanrakennuspuunhakumatkallaan ( <- voi tätä Suomen kieltä)...

Kun viimein monen tunnin päästä sain Shepherdin kiinni, hän vastasi olevansa poliisiasemalla. Sydän hyppäsi kurkkuun sen kuullessani, sillä eilen liikkui hurjia huhuja tälle päivälle suunnitellusta mielenosoituksesta - fb:ssä varoiteltiin menemästä keskustaan, koska tänään kuka vaan voisi tulla siellä hakatuksi poliisin toimesta.

Shepherdin vaimo, huushollimme kokki-pyykkäri Janet oli huolissaan, kun kuuli miehensä joutuneen poliisiasemalle :(

Onneksi Shepherdin poliisiasemalle joutuminen johtui kuitenkin siitä, että autossa oli ilmennyt yhtä sun toista pientä huomautettavaa, ja maan nykyisessä taloudellisessa ahdingossa poliisit puuttuvat rahan toivossa pikkujuttuihinkin.

Shepherd saapui äsken kotiin (8 tunnin poliisiasemareissulta!) ja kertoi, että keskusta oli ihan rauhallinen. Eilen lehtiotsikot kirkuivat, että Zimbabwen naiset ovat julistaneet sodan maan presidentille, mutta ilmeisesti ”sota” ei ole vielä alkanut.. huhhuh. Toivotaan, että tilanne ei tästä enää enempää kiristy ainakaan sen 2 ½ vkn aikana, kun vielä ollaan täällä. Niin rankkoja juttuja on viime päivinä Zimbabwen tilanteesta kuultu, että niitä pitää hetki sulatella, ennen kuin vuodatan ne tänne blogiin L(Oho, sähköt meni!)

Tämä päivä on sitten oltu rauhassa kotona (kävelyretkeä lukuunottamatta). Oli paljon luppoaikaa  - -

Kävelyretkellä: tyttäret ei jaksa enää poseerata ;)

- - joten päätin listata kaikki matkallamme mukana olevat (peräti) 19 kirjaa, ja kirjoittaa / kirjoituttaa lapsilla jokaisesta lyhyen sepustuksen. Yksi UnelMatkan päämääristä on näet hyvien kirjojen lukeminen. (Ja nyt generaattori käynnistyi.) Moni matkakirjastomme opuksista on todella suosittelemisen arvoinen, siispä tässä listamme (Jaahas, generaattorikin sammui – säkkipimeys!):



"Kotitalomme" puutarha: varsin oivallinen lukukeidas :)!

UnelMatkan matkakirjasto (19 kirjaa!):

Hanne:
Alef / Paulo Coelho
Viitisen vuotta sitten hurahdin oikein kunnolla mystis-henkis-syvälliseen Coelhoon. Ahmin pikapikaa koko suomeksi käännetyn Coelho-tuotannon. Uusimpiin kirjoihin petyin; vaikutti siltä, että Coelho alkoi jossain vaiheessa vain takoa rahaa hyväksi havaitsemallaan kaavalla. Päätin kuitenkin antaa Coelholle vielä yhden mahdollisuuden. Tämä kirja on pari vuotta vanha, joku kamu kehui sitä - joten katsotaan nyt..

Eat pray love / Elisabeth Gilbert
Supersuosittu klassikkoteos, jossa elämänsä punaisen langan kadottanut nainen matkaa vuoden maailmalla: 4 kk Italiassa herkutellen, 4 kk intialaisessa ashramissa mietiskellen, 4 kk Balilla itseään etsien. Lopputuloksena uusi rakkaus ja sielunrauha J. Kirjasta tehdyssä elokuvassa pääosassa on Julia Robert - näytteleekin muuten varsin upeasti.

Eat pray love made me do it – life dreams inspired by the bestselling memoir / ~ 50 writers
Maria löysi tämän kirjan Helsingin lentokentältä juuri, kun UnelMatka alkoi. Pakkohan se oli ostaa! Kirjassa viitisenkymmentä Eat pray loven lukenutta ihmistä kertoo, miten tuo kirja antoi heille pontta suurten unelmien toteuttamiseen. On UnelMatkakin osittain Eat pray loveen kietoutunut - menemme Balille tuon kirjan inspiroimana!

Hengen anatomia / Caroline Myss
Tämä henkisen kirjallisuuden klassikkoteos on tuijottanut minua henkis-filosofis-elämänkatsomus-painotteisesta kirjahyllystäni jo useamman vuoden ajan. Ja seurasi minua turhaan myös Liettuan-kirjahyllyymme, ei tullut luetuksi sielläkään.. Tämä kirja nimittäin vaatii ympärilleen aikaa ja rauhaa. Suunnittelen paneutuvani tähän opukseen Intian Rishikeshissä, maailman joogapääkaupungissa.

Maailma muutoksessa / Otava, lukion Manner-sarja, GE1-kurssi
Valvoin kevättalvella hetken koetta kollegani Anu Kotolan puolesta. Anun luokan pöydällä lojui tämä upouusi maantiedon oppikirja. Aloin selailla kirjaa ja lumouduin täysin; kirja on täynnä vangitsevan hienosti esitettyä faktaa. Ja aivan upeita kuvia, karttoja ja mielenkiintoisia taulukoita. Oli ihan pakko kopsata oppikirjasta valitut (isot) palat ja ottaa ne mukaan reissuun. Kirja antaa hurjasti insidea matkaamme: kertoo mm. syitä siihen, miksi maailman eri kolkat ovat juuri sellaisia kuin ovat – ja kertoo konstailematta, mikä maailmassa nykyään niin mättää.

Me tarvitaan uudet nimet / Noviolet Bulawayo
Zimbabwelaisen nuoren naisen kirjoittama koskettava omaelämänkerrallinen romaani: lapsuus rutiköyhässä slummissa Zimbabwessa, nuoruus juurettomana siirtolaisena USA:ssa. Ehdotonta luettavaa kaikille Zimbabween matkaaville; auttaa ymmärtämään zimbabwelaisia ja maan karua lähihistoriaa. Antaa myös inside-näkökulman pakolaisuuteen.

Myötätunto / Dalai-lama
Ihana ystäväni Elina Waltari-Hautamäki <3 antoi UnelMatka-läksiäisissämme tämän kirjan minulle. Hämmästyttävää, sillä olin samana päivänä miettinyt itsekseni, mitä haluaisin matkallamme oppia: myötätuntoa, kaikissa tilanteissa ja olosuhteissa, kaikkia ihmisiä kohtaan! Kirjoittaja Dalai Lama on suurimpia idoleitani: mies, jonka myötätuntoiseen sydämeen mahtuu koko maailma <3.

Pysähdy - olet jo perillä / Tommy Hellsten
Kotomaamme viisaimpia miehiä; mies, joka tuntee ihmismielen ja –sydämen. Puhuu ja kirjoittaa vaikeistakin asioista – ennen kaikkea vaikeista asioista -, on itse kokenut vaikka mitä, mutta on selvinnyt kaiken yli. Mies, jonka tunneäly on varmaan 100 %. Paljon puhuva kirjan otsikko; jokohan oppisin tuon?

Tyttäreni Zenzele / J. Nozipo Maraire
Zimbabwelaisen äidin ”kirje” tyttärelleen, joka on lähdössä opiskelemaan Amerikkaan. Äiti kuvailee perinteistä zimbabwelaista elämänmuotoa, muistelee lapsuuttaan ja yrittää saada tyttärensä ymmärtämään, että omista juurista kiinni pitäminen on jokaiselle ihmiselle elintärkeää. Kirja tuo esiin sen, ettei länsimaisen elämänmuodon kopioiminen istu afrikkalaisten sieluun; jos juurensa unohtaa, putoaa elämältä pohja pois. Puhuttelevaa – ja niin totta..

Vietnam / Berlitz-opas
Ostin tämän perusmatkaoppaan, ennen kuin tajusin, että tätä kirjaa on sitten rehattava koko maailman halki - matkaamme 13:ssa maassa ja neljällä mantereella ennen kuin menemme Vietnamiin ;). Muita matkaoppaita en sitten ostanutkaan... No, ihan hyviä peruspaketteja nämä Berlitz-kirjaset ovat, ja     onneksi minipieniä.

Zimbabwe handbook / Lizzie Williams
Minä ketkale lainasin tämän kirjan Seinäjoen Apila-kirjastosta (siitä Suomen upeimmasta J) jo maaliskuussa! Olen tutkinut ja re-lainannut kirjaa siitä lähtien,  koska kirja on varsin kattava ja monipuolinen. Suosittelen! Maria palauttaa kirjan elokuun lopussa, oi kaikki te seinäjokelaiset Zim:iin tulijat.


Laura:

Teetä kolmelle / Agatha Christie
Meidän Laura tutkii maailmaa mieluummin muuten kuin kirjoja lukemalla. Lauran mukaan reissulle pääsi kuitenkin yksi dekkari. Kirjassa Hercule Poirot selvittää aristokraattisiin kuvioihin sijoittuvan Mary Gerrardin murhamysteeriä.



Maria:

Hitlerin raivottaret: saksalaisnaisia natsien kuoleman kentillä / Wendy Lower
Toisen maailmansodan tuoksinaan kolmentoista tarinan muodossa sukeltava kokoelma, joka avartaa naisten roolia natsi-Saksan hirmutöiden suunnittelussa, toteutuksessa ja jälkimainingeissa.

Mandala / Pearl S. Buck
Kirpparilöytö viime keväältä. Intialainen prinssi Jagat vaimoineen saa kuulla ainoan poikansa Jain tulleen kiinalaisten surmaamaksi, ja vaimonsa kehottamana Jagat lähtee noutamaan poikansa henkeä kotiin. Matkallaan hän tapaa mystisen  amerikkalaisnaisen, ja lähentyessään tämän kanssa tarina tiivistyy kummalliseksi länsimaisten ja itämaisten kulttuurien ja periaatteiden kohtaamiseksi (ja ristiriidaksi) fataalin kiintymyksen äärellä.

Miss Peregrine´s Home for Peculiar Children / Ransom Riggs
Olin halunnut lukea tämän kirjan vuosia. Onnekas löytö Heathrow’n lentokentältä. Jacobin isoisä on kertonut pojanpojalleen tämän syntymästä lähtien tarinoita lapsuudestaan mystisellä Walesin rannikon läheisyydessä sijaitsevalla saarella olevasta orpokodista. Orpokoti on täynnä kummallisiin asioihin kykeneviä lapsia - ja metsät ovat täynnä heitä saalistavia olentoja. Kuusivuotiaaksi asti Jacob uskoi tarinoita, kunnes tämän isä kertoi isoisän olevan syvästi traumatisoitunut toisen maailmansodan veteraani. Isoisä oli sukunsa ainoa selviytyjä, ja hän pakeni juutalaisnuorukaisena holokaustia Puolasta Walesiin. Walesissa hän asui ilmeisesti muiden pakolaislasten kanssa erikoisessa orpokodissa kaukana kaikesta.
Jacob lakkaa uskomasta tarinoihin, kunnes saa viisitoistavuotiaana isoisältään kauhunsekaisen puhelun, jossa hän varoittaa ”niiden” olevan lähellä. Jacob menee isoisänsä kotiin tarkistamaan, onko tällä kaikki hyvin. Jacob löytää isoisän kuoleman kielissä takapihaa reunustavasta metsästä lapsuutensa painajaisen, isoisänsä kuvaileman olion raatelemana. Monien mutkien kautta Jacob päättää lähteä tutkimaan isoisänsä menneisyyden mysteereitä, jotka näyttävät kaikki johtavan  Cairnholmin saarelle, isoisän lapsuuden turvapaikkaan.
                     
Tanskalainen tyttö / David Ebershoff
Tositapahtumiin perustuva kertomus tanskalaisen kuvataiteilijan, ujon ja hämmentyneen Einar Wegenerin elämästä 1920-1930 -luvuilla. Vaimonsa Gretan vankkumattoman tuen, hyväksynnän ja rohkaisun avulla Wegener ymmärtää olevansa transnainen ja lähtee tavoittelemaan aikansa naisen elämää Lili-nimisen hennon tytön aliaksella. Wegener päätyi olemaan yksi maailman ensimmäisistä sukupuolenkorjausleikkauksen läpikäyneistä ihmisistä.
                     
Tulivana / Diana Gabaldon
Outlander ( / Matkantekijä) -kirjasarjastaan tunnettu Gabaldon laajentaa Tulivanassa aikamatkailun käsitettä ja kertoo neljän muun ajassa eksyneen henkilön tarinat – Lontoon ja Pariisin kautta Jamaikalle ja Quebeciin – jotka lopulta kuitenkin kytkeytyvät Claire Randallin Skotlannissa vuonna 1945 käynnistämään tapahtumavyyhtiin.

The Savage God: a study of suicide / Al Alvarez
Hararelaisesta kirjakaupasta. Ystävänsä Sylvia Plathin itsemurhan myötä Alvarez lähti tutkimaan tätä stigmatisoitunutta ja tabuna pidettyä aihetta, kertoen eri maailmankolkkien teorioista, totuuksista, uskomuksista ja kulttuurien ohjailemista asenteista oman henkensä riistämistä/riistänyttä kohtaan. Alvarez tarkastelee itsemurhaa kirjallisuuden, filosofian ja taiteen näkökulmista.      


Sanni:

Hand me down world / Lloyd Jones
Sanni osti kirjan hararelaisesta kirjakaupasta ”lähikauppamme” vierestä. Romaanin päähenkilö on nainen, jonka lapsi katoaa. Äiti etsii lastaan joka puolelta maailmaa ja kohtaa matkallaan monenlaisia elämäntarinoita. Vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta ja vangitsevalta kirjalta. Kirjailija on uusseelantilainen, sinne matkaamme marraskuussa – täytynee lukea kirja ennen sitä..

(Haa, sähköt palasivat. Elämää Zimbabwessa!)


Myös koissut Mikko, Esko ja Topi pitivät tänään huiloopäivän ;)


Harare kuittaa, lukulamppujen loisteessa!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti